Egenvård vid depression

Att vara deprimerad innebär att du har känt dig nedstämd en längre period och har en ihållande känsla av sorg samtidigt som du inte tycker att något är speciellt roligt. Det är ofta som en deprimerad person inte har någon ork att göra vardagliga saker. Om du lider av en depression finns det saker som du kan göra själv för att eventuellt kunna må bättre. Att hålla på med trädgårdsarbete och växter är en sak som kan vara behjälpligt i ett sådant tillstånd. Om du är intresserad av att odla lite hemma ska du kolla in Wexthuset som har allt inom odling och trädgård. Det kan ha stor effekt att bara plantera och så kryddor eller sallat i fönstret för att du ska kunna må lite bättre. På Wexthuset kan du beställa olika fröer som du kan så i krukor och sedan ha i fönstret eller på balkongen om du inte har en trädgård. Du kan även läsa om olika tips och råd när det kommer till trädgård och odling på Wexthusets hemsida.

Ta hand om dig själv

Vägen tillbaka från en depression kan vara lång. En depression påverkar en persons tankar, känslor och beteenden – en depression påverkar hela livet. När du är deprimerad är det viktigt att du försöker att i största möjligaste mån ta hand om dig själv, både kroppen och knoppen. Även om du får professionell hjälp är din egen insats och engagemang väldigt avgörande för ditt välmående.

Hitta rutiner i vardagen

Försök att ha rutiner i vardagen och göra saker som du vanligtvis brukar göra även om det känns motigt. Det kan vara en fördel att fortsätta engagera dig i dina intressen, även om det inte känns roligt. Att lyssna på musik är en annan sak som kan vara upplyftande och ge dig en strimma av glädje. Det är även bra att träffa personer som du älskar och tycker om. Det är även fördelaktigt att försöka vara fysiskt aktiv och motionera regelbundet. Det behöver inte vara någon hård träning utan lugna promenader kan ha positiv effekt. Att vara ute i naturen är väldigt bra. Det är dock väldigt viktigt att det är villkorslöst och att du inte ställer höga krav på att du ska och måste genomföra vissa saker. Ibland kan det kännas hopplöst och då kan det vara bra att ha någon som du kan prata med och som kan vara ditt stöd.