Kognitiv beteendeterapi – KBT

KBT är förkortning av Kognitiv beteendeterapi och används som ett samlingsnamn för psykoterapi där patienten tränas att lära sig nya tankemönster och beteenden för att minska eller helt ändra destruktiva psykologiskt betingade problem. Beteende terapin växte under 1900-talet men det var den kognitiva teorin under 1960-talet från psykiatern Aaron T Beck som skapade grunden till KBT. Man har helt enkelt sammanfört kognitiv psykoterapi och beteende terapi. Men denna terapiform är inte stillastående utan fortsätter att utvecklas med nya behandlingsformer. Dagens KBT är med andra ord ett paraplybegrepp som innefattar olika inriktningar och behandlingar.

Målgrupper och syfte

Målsättningen med KBT terapin är att ersätta de känslor, beteenden och tankar som troligtvis ligger bakom de psykologiska problem som personen lider av. Dessa destruktiva beteenden och känslor kommer genom terapi ersättas med ett funktionellt beteende och realistiska tankar. Dessutom arbetar KBT förebyggande för att se till att detta negativa beteende inte återkommer. Baserat på syftet med KBT och dess förebyggande arbete är denna typ av terapi den kanske mest effektiva form av behandling för personer som drabbats av spelberoende och som behöver hjälp. En person som drabbats av spelberoende kan inte själv kontrollera sitt spelande. Problemet med spelberoende är att det är själva spelandet som utgör beroendet vilket innebär att även om de vinner en stor vinst kommer spelandet att fortsätta, kanske värre än tidigare.

Nya livserfarenheter

Mycket av vårat beteende kommer från vad vi upplevt och lärt oss under vår uppväxt. Vårt beteende formas och påverkas av vår sociala miljö. En person som lider av exempelvis depression, ångest eller dåligt självförtroende kan få mycket hjälp genom KBT terapi. Men ibland kan det lilla extra behövas för att ändra hur vi känner oss och mår. Ofta tenderar vi att fastna i livsmönster och beteenden som vi har svårt att ändra på. En en resa utomlands kan ge möjlighet att få ett nytt livsperspektiv samt hjälpa till att ändra gamla invanda tankemönster. Kanske har du gammalt ärv guld som ligger och skräpar i ett bankfack eller ett smyckeskrin som du kan sälja för att investera i ditt välmående och kanske en resa. Hos Diamantbrev online kan du sälja guld tryggt och säkert till marknadens bästa pris. Det finns inget enklare sätt att sälja guld (och diamanter) än genom Diamantbrev. Hos Diamantbrev kommer du att få marknadens ärligaste och högsta pris helt utan dolda krav och avgifter. Breven är försäkrade samt kostnadsfria och vid försäljning kommer du att få pengarna insatta på ditt konto inom 24 timmar.

Ångest

De allra flesta kommer någon gång att uppleva någon form av ångest. Det är helt normalt att uppleva ångest inför krävande eller svåra situationer. Det kan handla om stressreaktioner från skilsmässa, sjukdom, dödsfall i familjen eller en överväldigande rädsla för döden. Stora och skrämmande förändringar i en tidigare trygg tillvaro kan orsaka panikångest för vissa. Att uppleva stark ångest innebär inte att du lider av psykiska problem utan betyder för det mesta att du kan behöva hjälp att hantera livets svårigheter. Oavsett vilket problem du söker hjälp för utgör KBT ett samarbete mellan dig och din terapeut för att på ett strukturerat och undersökande sätt finna en behandlingsplan som kommer att hjälpa dig.