Är beslutsångest en ångest?

Vi ställs inför många val under livets gång och medan vissa är små, som att välja om man vill ha chips eller godis till fredagsmyset, så är andra enorma, som att välja utbildning eller om man skilja sig. När man ställs inför olika valsituationer så kan det vara svårt att fatta ett beslut, vilket är det vi brukar kalla för beslutsångest.

Men är beslutsångesten verkligen en ångest eller är det bara ett namn vi gett den, ungefär som när man säger att man har en fobi när det i själva verket bara är en rädsla? Och hur kan man komma över den? Tjänar den över huvud taget något syfte eller är den bara till för att göra livet ännu krångligare för oss?

Den friska beslutsångesten

Om man ställs inför en situation där man måste välja mellan olika saker är det viktigt att kunna väga för och emot. Låt säga att du är på jakt efter lämpliga och prisvärda kontorslokaler i Stockholm och har fått presenterat ett antal bra alternativ av de duktiga mäklarna. En lokal ligger lite längre bort men är stor och rymlig och har lägre hyra, medan en annan är mindre och dyrare men ligger mer centralt. En har bra parkering, den andra inte. Det är nu som beslutsångesten träder in och den är helt naturlig – det är nämligen den funktionen som den fyller. Om vi inte hade en viss eftertänksamhet då vi ställs inför val skulle vi ju fatta katastrofalt dåliga beslut till höger och vänster. Nej, beslutsångesten är viktig för våra beslut då den ger oss möjligheten att fundera på saken och att väga fördelar mot nackdelar.

Den osunda beslutsångesten

Beslutsångest är dock en form av ångest och som så många andra ångeststörningar kan den spåra ur och istället för att hjälpa oss få oss att bli fullkomligen handlingsförlamade. Likt OCD som ofta börjar som en orostanke om man verkligen har låst ytterdörren och som eskalerar tills man måste vrida om nyckeln femtio gånger varje gång, så kan beslutsångesten långsamt sprida sig till mycket mindre viktiga val. Det kan börja med att man inte kan välja vilken film man vill se eller vilken färg på kappan man vill köpa, till vilken mat man skall beställa på restaurangen. Till sist blir man så stressad av att inte kunna välja att man får en panikattack. Rapport eller Aktuellt blir ett så stort val att det verkar livsavgörande, för att inte tala om man vill ha ost eller marmelad på det rostade brödet.

Man kan komma över beslutsångest både genom terapi och genom självhjälp och mycket handlar om att inse att valen inte alltid är så viktiga. Jorden går inte under om du väljer den röda kappan, och du kan alltid välja marmeladen nästa gång. Det kommer att ta lite tid, men med tålamod kommer ångesten att reduceras till ett velande och till sist försvinna.