Är du narcissist?

Psykisk ohälsa handlar inte alltid om djup depression eller att man hör röster utan är ofta ett vardagsproblem som tillåter människan att fungera normalt, även om det finns mycket som inte riktigt står rätt till. Narcissism är ett syndrom som många människor bär omkring på utan att vara medvetna om det och även om många inte upplever att det är något fel på dem så kan det vara just det som är felet på dem! Ordet syftar på den vackre mannen Narcissus i grekisk mytologi som tynade bort efter att ha förälskat sig i sin egen spegelbild och även om det sällan är så drastiskt i verkligheten så kan syndromet påverka dig och din omgivning på ett negativt sätt.

Här kommer några punkter som kan indikera att du är narcissist och hur detta yttrar sig. Du kanske inte kommer att känna igen dig i dem själv men det är möjligt att någon i din omgivning visar tecken på att vara narcissist.

  • Dålig lyssnare: en narcissist är ofta nedlåtande eller avfärdande under samtal och brukar dominera konversationen. Det är inte ovanligt att han eller hon kritiserar, minimerar eller ignorerar vad andra säger och allt handlar mer om att få uttrycka sina egna åsikter.
  • Jag, jag, jag. Ett av de grundläggande dragen hos en narcissist är att de är världens medelpunkt och att deras vilja, känslor och tankar alltid skall komma i första rummet. Man tror helt enkelt att man är viktigare än alla andra. Ett typisk exempel är när någon har varit med om något tråkigt och narcissisten svarare med att berätta något ännu tråkigare ur sitt eget liv.
  • Undantaget som bekräftar regeln. Eftersom narcissisten anser sig vara så unik och viktig så gäller inte vanliga regler den personen. Det kan handla om allt från skattesmitning till eller otrohet – eftersom jag är så speciell är jag berättigad.
  • Tål inte kritik. En narcissist avskyr att bli kritiserad och tolkar ofta vanliga råd eller förslag som personlig kritik. Det kan ligga ett lätt drag av paranoia i detta, då en narcissistisk person kan uppfatta andras känslor som kritik mot dem. Om man talar om att många människor känner sig otillräckliga tar narcissisten omedelbart detta som en attack på deras person.
  • Alla andras fel. En narcissist hittar alltid felet hos andra när något går åt pipan. Detta gäller även deras känslor: om jag blev arg så vara det eftersom du…