Bipolär sjukdom

Förr i tiden kallades människor som led av extrema känslosvängar för manodepressiva men idag talar man istället om bipolär sjukdom som har fått allt mer uppmärksamhet, inte minst då kända personer som Mikael Persbrandt, Stephen Fry och Caterine Zeta-Jones har talat öppet som sitt tillstånd.

Bipolär sjukdom kommer i flera olika variationer men det som främst karaktäriserar tillståndet är att de som lider av den går igenom olika perioder i livet där man antingen är extremt uppåt och handlingskraftig eller fullkomligen nere och handlingsförlamad. Det är som om hjärnan inte kan uppnå en bra balans och att det därför hela tiden blir antingen eller. Hur länge dessa perioder varar är mycket individuellt och beror dels på vilken typ av bipolär man lider av liksom hur mycket behandling man fått.

Precis som i fallet med schizofreni så tror många forskare att bipolär sjukdom kan bero på genetiska faktorer. Man har till exempel sysslat med släktforskning liksom jämfört tvilingar med varandra, och mycket tyder på att detta är en ärftlig sjukdom. Något som stärker denna teori är också det faktum att bipolära människors hjärnor uppvisar en mycket påtaglig kemisk obalans som inte är orsakad av yttre trauma.

Det finns inget botemedel mot bipolär men tack vare mycket forskning finns det idag behandlingsplaner med mycket bra resultat. Den som lider kan bland annat hjälpa sig själv genom att undvika stress, motionera, äta väl och försöka sova ordentligt och det är inte ovanligt att man ger patienterna medicinsk behandling vid sidan av psykoterapi. Eftersom målet hela tiden är att uppnå balans så är det just ett så normalt liv som möjligt som kan hjälpa den som lider.