Ett ämne som ofta diskuteras men som det inte forskats mycket om är den fruktade svartsjukan. Precis som namnet antyder är det frågan om en slags sjukdom där man ser svart, men vad den beror på, vem som drabbas och hur den kan botas finns det många olika teorier om. Inom psykologi brukar man tala om svartsjuka som en osäkerhet inom olika relationer, både romantiska, vänskapliga och inom familjen. Den yttrar sig i att en person upplever starka känslor som ångest, vrede och island när den man är svartsjuk på delar med sig åt andra människor, djur, arbete eller hobbys.
En av de många, klassiska situationerna som har med svartsjuka att göra märks redan i barnaåren där det inte är ovanligt med syskon som är svartsjuka mot varandra. Det kan vara en tre-, fyraåring som blir arg på den nya bebisen eftersom den får mer uppmärksamhet från föräldrarna, eller om ett syskon som den svartsjuke upplever får mer kärlek.
Inom romantiska relationer brukar svartsjuka yttra sig att en person inte vill att kärlekspartnern skall umgås med människor som upplevs som hot. Det kan röra sig om en vän av samma kön, om en snygg kollega eller en bästa vän som denne gillar att umgås med. Den svartsjuke upplever detta som ett djupt hot mot relationen och kan ge efter åt impulsen att undersöka och leta efter ledtrådar. Det kan handla om att man går in på sin partners telefon eller e-post adress eller rena anklagelser när man kommunicerar med varandra.
Precis som i fallet med de flesta syndrom, känslor och psykiska sjukdomar så yttrar sig svartsjuka på många olika sätt och har ofta olika nivåer. Man kan bli lite putt för att ens partner verkat titta lite för mycket på servitrisen eller så kan man bli så rasande att man häller drinkar i dennes ansikte och stormar ut därifrån. I vissa länder används till och med svartsjuka som en förmildrande omständighet under mordrättegångar!
Det har inte forskats särskilt mycket i detta ämne men många psykologer talar om destruktiv svartsjuka som bottnar i en djup osäkerhet, där man upplever att man förlorar kontrollen. Det är därför typiskt för destruktivt svartsjuka människor att försöka manipulera och kontrollera sin partner och till exempel förbjuda dem att tala med vissa personer eller gå ut med sina vänner. För att kunna komma över denna svartsjuka måste den drabbade bygga på sitt självförtroende, vilket en psykolog kan hjälpa till med genom rådgivning, samtal och i vissa fall lätt medicinering.