Självsabotage

Begreppet ”självsabotage” innebär, precis som ordet antyder, att man förstör för sig själv. Inom psykologin är detta ett förhållandevis vanligt fenomen, och är kopplat till människors brist på självförtroende. Det handlar om att helt enkelt sabotera för sig själv innan man får uppleva lycka, ett bra förhållande, goda relationer med vänner etc. Man kanske drömmer om att göra högskoleprovet för att komma in på en bra utbildning, men istället för att plugga och ta hjälp av den alltid värdefulla Hpguiden.se gör man slut med pojk- eller flickvännen och skyller sedan på hur dåligt man mådde så att man inte kunde förbereda sig ordentligt. Förenklat talat, så vågar man inte leva fullt ut, och ser därför till att själv framkalla situationer som gör det omöjligt att göra just det. För en utomstående kan detta verka obegripligt men, som sagt, det är inte ett ovanligt fenomen.

Självsabotage i relationer

Många människor med dålig självkänsla känner att de inte förtjänar att få ha ett lyckligt och bra förhållande. Om de så träffar någon som det verkligen verkar funka med blir de därmed så rädda att de gör något som kan förstöra förhållandet, som till exempel att

vara otrogen, vilket kan leda till ett uppbrott. Detta är ett klassiskt exempel på självsabotage, där man ser till att såra innan man själv blir sårad eller, ännu värre, får vara med om något underbart. Ett annat typiskt beteende är att konstant ha förhållanden med gifta män och kvinnor. Med allra största sannolikhet så tar ju dessa förhållanden slut förr eller senare, och då kan man skylla på att partnern var upptagen på annat håll.

Självsabotage och kroppsbild

Ätstörningar är typiska exempel på självsabotage då de ofta är kopplade till en dålig självbild på alla plan. Man kanske har bestämt sig för att gå ner i vikt men

fuskar snabbt med dieten som en form att straffa sig själv. Att gå ner i vikt kan upplevas som en stor utmaning då man plötsligt inte har ett yttre att hänvisa till om man har svårt att träffa romantiska partners. Det är med andra ord inte alltid lätt att lyckas, och detta bör tas med i beräkningen om man vill stötta en vän som går igenom detta.

Hur yttrar sig självsabotage

Det finns hundratals sätt att utöva

självsabotage på men bland de vanligaste är saker som att dricka eller äta för mycket, att skära sig själv eller svälta sig. Allt som har med att underminera sig själv att göra. Många gånger är personen som saboterar för sig själv inte medveten om vad de gör, men så småningom brukar insikten komma krypande.

Finns det någon hjälp?

Självsabotage är en gren av

självdestruktivitet och är något att ta på fullaste allvar. Med hjälp av terapi, en bra träningsplan och ibland medicinering kan man hjälpa en människa med lågt självförtrende att komma på fötter igen. Det kan ta tid, men det är absolut möjligt!