Narcissism

Narcissus var en ung, vacker man i den grekiska och romerska mytologin som vid sin födsel hade förutspåtts ett långt liv så länge han aldrig fick se sig själv. En dag gick han förbi ett vattendrag och fick syn på sin spegelbild, och blev så betagen att han inte kunde sluta titta på sig själv och till sist dog av svält. Denna myt har fått ge namn åt det psykologiska tillstånd som kallas

narcissism och som är vanligare än man kanske kan tro. Det handlar om en slags självfokus där den drabbade tror att hela världen cirkulerar runt denne och att allt som sker, ont som gott, på något vis har med denne att göra. Det handlar inte om det vi i gemen kallar för fåfänga, utan snarare att tillskriva sig själv en viktighet som går över det normala. Om man till exempel planerar att skaffa fina papperskassar med tryck åt sitt företag och sätter ett foto på sig själv på dem, så är det inte ett exempel på narcissism utan snarare att man vill representera sitt företag. Om man däremot konstant tar bilder på sig själv och hela tiden lägger ut dem i sociala media så kan det vara frågan om narcissism av olika grad.

Den narcissistiska personligheten

Även om det finns många olika typer av narcissism så kan man över lag säga att en klassisk narcissist är en person som är extremt självupptagen och som kräver uppmärksamhet och beundran. Typiska yttringar för narcissism är ägandebehov och svartsjuka, och en tendens att inte ta hänsyn till någon eller något för att komma dit man vill. En narcissist blir framförallt upprörd när han eller hon känner sig ignorerad och förbisedd, och kan ta till ganska drastiska medel för att hamna i centrum.

Riktigt vad det är som får människor att drabbas av narcissism är omdebatterat, men mycket tyder på att det går tillbaka till tidiga barnaår. Det unga barnet lyckas inte riktigt separera sig själv från sin omgivning, och uppfattar sig själv som meningen, men inte bara sin egen utan allas tillvaro. Det finns olika typer av narcissism och bland de vanligaste är antingen där man anser sig vara störst, bäst och vackrast, liksom driven till att uppnå egna mål till varje pris. Man ser sig själv som bättre än alla andra och är fullkomligen befriad från empati, och har ingen som helst tolerans mot andra människors känslor och problem. Detta medför i sin tur att narcissisten har extremt svårt att skapa och upprätthålla hälsosamma relationer, inklusive med egna familjemedlemmar. När en kärleksrelation kraschar så ser man misslyckandet som helst ensidigt, det vill säga den andra partnerns fel och om företaget går dåligt beror det på alla anställda och inte en själv.