Historiens kattfobiker

Ailurofobi är namnet på den maniska rädslan för katter och det finns många människor som lider av denna. Precis som alla fobier så handlar det inte om en lätt oro eller stress som man upplever i katters närvaro, utan en djupgående skräck som kan framkalla panikångest hos dem som lider av den.

För katt och historieintresserade så finns det ett antal kända, historiska kattfobiker som under hela sina liv skall ha lidit av en extrem rädsla och avsky för katter. Bland dem hittar vi några av de mest fruktade militära personligheterna som någonsin levt, som till exempel Alexander den Store, Julis Caesar, Djingis Khan, Napoleon, Mussolini, Hitler och Saddam Hussein,

Om man skall se ett samband, en gemensam nämnare, för alla dessa personer så kan det kanske vara det faktim att de alla var politiska och militära ledare som drevs av en vilja att underkuva folk, vare sig det handlade om främmande eller sitt eget. Eftersom katter är notoriskt ökanda för att vägra underkasta sig någon kan det vara just detta som får dessa berömda män att känna negativa känslor för dem. Nej, för dem var det följare och undersåtar som var attraktiva medan katter representerade uppstudsighet och motstånd, vilket de inte klarade att hantera.