De senaste åren har vi vant oss vid reklam för olika spelsajter på nätet. Reklamen finns överallt: på tv, i radio och på utomhustavlor. Olika kändisar vill dra spelare till virtuella roulettebord och pokerrum och lockar med stora summor i vinstpengar. Det är många som bländas av möjligheten att vinna snabba pengar. För de flesta är spel om pengar ren underhållning, och något som sker då och då. För andra blir spelandet ett missbruk som inte går att kontrollera. Antalet spelberoende i Sverige ökar, på tio år har gruppen nästan fördubblats. Men det finns hjälp att få. Vårdcentralen och psykiatriska öppenvårdsmottagningar erbjuder olika behandlingsformer. Dessutom finns privata alternativ, till exempel ljungsjöberg, som riktar sig till arbetsgivare som vill hjälpa anställda med spelberoende.
Vad är spelberoende?
Spelberoende, som också kallas hasardspelsyndrom, klassas sedan 2013 som en beroendesjukdom, i likhet med till exempel alkoholmissbruk. Att vara spelberoende innebär att inte kunna kontrollera sitt spelande om pengar. Många hamnar i ekonomiska svårigheter, vilket leder till stort psykiskt lidande. Inte sällan påverkas relationen till anhöriga, vänner och kollegor eftersom den spelberoende ofta döljer sitt missbruk. Spelandet blir till slut en ond spiral, där den enda lösningen ut ur problemet tycks vara att vinna tillbaka de pengar man har förlorat. Denna strategi är sällan framgångsrik, och eventuella vinster går direkt förlorade på nya spel. Ibland används spelandet för att döva ångest och framkalla kickar. Alla som spelar är inte spelberoende, men av hundra personer beräknas drygt två ha sjukdomen.
Hur vet man att man är spelberoende?
En varningssignal är att du ofta tänker på spel och hur du ska skaffa pengar till att spela. Att ljuga inför dig själv och andra om hur mycket pengar du spelat bort är också ett tecken på att du befinner dig i riskzonen. Andra tecken är att du har försökt att sluta spela, men inte lyckats, och att du blir irriterad när någon försöker hindra dig från att spela. I värsta fall har du begått brott för att kunna fortsätta spela, till exempel stulit eller förskingrat pengar.
Vilken hjälp finns att få?
För den som känner att den saknar kontroll över sitt spelande är det viktigt att söka hjälp, annars riskerar situationen att förvärras. Eftersom spelberoende är klassat som en sjukdom kan du söka hjälp på vårdcentralen. Sedan 2018 är sjukvården och socialtjänsten skyldiga att erbjuda utredning och behandling. KBT-behandling har visat sig vara framgångsrikt när det gäller att bryta mönstret med spelberoende. Denna behandling kan ske enskilt eller i grupp och syftar till att förändra tankar och beteenden kring spelande.
Vad kan anhöriga och kollegor till spelberoende göra?
Visa att du bryr dig om personen och förklara att du vill han eller henne väl. Var beredd på att den spelberoende inte alltid har insikt om sitt problem, och att gräl kan uppstå. Kom ihåg att det inte är ditt fel att den som spelar är beroende. Låna inte ut pengar till någon som du misstänker har ett spelberoende. Ta reda på och informera den spelberoende om att det finns hjälp att få.