Vad är självkänsla?

Självkänsla är ett begrepp som ofta diskuteras inom psykologin, och enkelt uttryck så innebär det att man upplever sig själv på ett visst sätt. Har man en god självkänsla är man stolt och glad över att vara den man är och har man en dålig tycker man att man är värdelös och inte är bra på någonting.

En människa med god självkänsla tycker absolut inte att han eller hon alltid är bäst på allting men upplever däremot sig själv som en kapabel person även om saker och ting går fel. Om man är med om någonting som inte är så kul så klankar man inte ner på sig själv totalt, utan ser det snarare som en tillfällig motgång som man sedan gör sitt bästa för att komma över eller förbättra. Låt säga att man till exempel fått underkänt på ett prov. En människa med dålig självkänsla uppfattar ofta detta som ett totalt misslyckande, att man är en idiot, att man inte borde fortsätta studierna, att man aldrig kommer att bli något här i livet. Har man god självkänsla blir man också besviken, men bannar sig själv för att man inte pluggat tillräckligt och kastar sig in i studierna för att minsann klara av provet nästa gång.

Utseendet är ett annat typiskt exempel för hur man tacklar olika saker beroende på självkänslan. Har man dåliga tänder så är den positiva människans instinkt att kontakta distriktstandvarden.se för att se vad man kan göra åt saken medan en negativ person kanske inte alltid är lika handlingskraftig. Har man gått upp i vikt över Julhelgen kan man antingen reagera med att kanske dra på sig löparskorna och skära ner på chokladen, eller sätta i sig ytterligare en marsipangris då det ändå inte är någon idé att gå till gymmet. Det kan låta enkelt, men självkänslan spelar en oerhört viktig roll i hur man behandlar sig själv. Det finns många

metoder att förbättra självkänslan, och dessa inkluderar saker som meditation och andningsövningar, att analysera sina styrkor och svagheter liksom att vara snäll mot sig själv. Huvudsaken är att man accepterar den man är, och att man eftersträvar det egna välbefinnandet både fysiskt och psykiskt.

Huruvida man har en god eller dålig bild av sig själv beror på en rad olika faktorer, och det finns en stark koppling mellan

barndom och självkänsla, där det framförallt är föräldrarnas behandling som installerat en viss uppfattning om vem man är. Har man från tidig ålder blivit uppmuntrad till att tackla problem och uppnå olika mål blir man som vuxen tryggare i sig själv och sina förmågor. Man bör dock inte förväxla självkänsla med självförtroende, då detta mest handlar om hur bra man tycker om sig själv. Nej, självkänsla handlar snarare om hur väl man känner sig själv och sin kapacitet som person.