Vad är panikångest?

Ordet panik kommer ifrån den gamla grekiska guden Pan, en ganska grotesk varelse som levde ute i naturen och som var till hälften man och till hälften get. Han representerade det djuriska i alla människor och ansågs därför vara en farlig naturkraft man skulle akta sig för. Bland världens många psykiska problem som är panikångest ett av de mest dramatiska som en människa kan uppleva då det är något som fullkomligen uppslukar den som drabbas.

De flesta människor kommer att någon gång i sitt liv uppleva ångest. Detta är helt normalt och är en stressreaktion inför svåra situationer som till exempel ett uppkörningsprov, äktenskapsproblem eller en tråkig sanning som uppdagats. Man kan lida av ångest då man inte vet vad man vill göra med sitt liv, eller för att man är rädd för att dö. Det handlar ofta om saker som man inte kan kontrollera alla gånger, men är samtidigt något som inte nödvändigtvis betyder att man har psykiska problem.

Panikångest är grundad i exakt samma känslor men skillnaden är att den är så överväldigande att personen som drabbas bryter samman och inte kan fungera normalt. Man får många fysiska symptom när panikångesten kommer och de flesta är de samma som när man är riktigt rädd eller fått en skrämsel chock: kalla svettningar, hjärtklappning och en känsla av att man håller på att svimma. Många människor förlorar medvetandet under en panikångest attack, vilket är kroppens sätt att lugna ner hjärtat som slår alldeles för snabbt.

Drabbas man av panikångest är det en god idé att uppsöka en psykolog, då denne kan hjälpa den som lider att komma över problemet och dämpa symptomen.